Winkelwagen

CrossFit & Blessures

CrossFit; een veel geliefde sport vol afwisseling, uitdaging en intensiteit waar de meest recente die hards maar geen genoeg van kunnen krijgen. Maar wat betekent die ‘gas erop’ mentaliteit nou eigenlijk voor je lichaam en waar gaat het vaak mis?

De CrossFit mentaliteit
Gooi je fitness, gewichtheffen, powerliften, gymnastiek én atletiek bij elkaar in de mix dan vind je de heilige graal der fitness genaamd CrossFit. Deze razend populaire vorm van training is zeer
gevarieerd en wordt gezien als dé ultieme manier om een ontwikkeld fysiek en hoog niveau van fitness te creëren. Binnen deze sport werk je in elke sessie aan meerdere spiergroepen, skills en technieken tegelijk en dat allemaal met een hoge intensiteit.

De laatste jaren is CrossFit wereldwijd uitgegroeid tot een waar begrip binnen de wereld van fitness, en sluiten steeds meer leden zich aan bij een CrossFit gym. Ondertussen zijn dit lang niet alleen meer
fitte goden en godinnen, maar vind je een publiek bestaande uit alle leeftijden en verschillende fitness levels.

So what’s the problem?
Al die WOD’s en AMRAP’s zijn niet alleen uitdagend en efficiënt, maar ook bomvol techniek en complexiteit. Bepaalde oefeningen zijn hierdoor eigenlijk alleen maar geschikt voor personen met atletische ervaring en kunnen bij een slechte uitvoering een hoop pijnklachten veroorzaken.

Dan komt daar ook nog een flinke dosis enthousiasme en een ‘no pain no gain’ mentaliteit bij en je hebt je eerste blessure binnen in no-time.
De meest voorkomende blessures CrossFit vraagt veel van je lichaam, wat natuurlijk juist heel goed kan zijn. Maar ga je nét iets te ver en verlies je je concentratie dan zul je al snel verslappen in techniek e
jezelf blesseren.

De meest voorkomende kwaal onder CrosFitters is de welgevreesde schouderblessure, waaruit schijnbaar 87% van het totale aantal CrossFit blessures bestaat. Dat juist deze blessure veel voorkomt is eigenlijk ook niet zo raar, want de schouderspieren zijn tijdens essentiële CrossFit bewegingen (denk aan snatches, clean and jerks, pull-ups etc.) zeer actief en vrijwel onmisbaar.

Daarnaast komen ook rug- en knieblessures veel voor, welke vaak ontstaan door explosieve bewegingen en een verkeerde manier van liften.

Voorkom pijn
Maar hoe bescherm je jezelf nou als echte CrossFit fanaat tegen pijnklachten, blessures en beschadigingen?
Door simpelweg iedere beweging met ijzersterke techniek uit te voeren neemt de kans op blessures sterk af en bescherm je je lichaam tegen pijn en ongemak. Neem de basis dus tot in de puntjes door vóór je tekeer gaat met zware gewichten en schema’s voor gevorderden.

Daarnaast kun je je focussen op het versterken van spiergroepen rondom de actieve spier, zodat jij je lichaam goed kunt stabiliseren tijdens een work-out. Maar ook mobiliteit is van groot belang bij het
aanleren van de juiste techniek, want door bijvoorbeeld ‘korte hamstrings’ en beperkte heupmobiliteit voer je de squat nooit perfect uit.

Dus roep je trainer, pak je stretch matje en MUSCQLER massage gun erbij en ga die nare blessures te lijf!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

een × vier =